Itališkos pankolio salotos su apelsinais

Pakalbėkime apie PANKOLĮ. Ar valgote? Ar mėgstate? O ar žinote, kad…
…skaitykite toliau ir sužinosite viską, ką turite žinoti apie šią unikalaus skonio ir aromato daržovę, kurią tiesiog dievina visas Viduržemio jūros regionas.

Visų pirma, pankolis yra žolė, prieskonis ar vis tik daržovė?

Tiesą pasakius, visi trys variantai viename. Pankolis, kaip ir salieras, yra visas valgomas – tiek šakninis jo pagrindas, tiek žalumynais apaugę stiebai, tiek ir sėklos, kurios išdžiovintos naudojamos kaip prieskoniai. O Italijoje ney yra renkamos žydinčių pankolių žiedadulkės ir prilyginamis šafranui.

Labai verta, net būtina paminėti ne tik kulinarines, bet ir vaistines-maistines pankolio savybes. Pietų Europoje pankoliai vertinami jau daugiau nei 2000 metų. Jau senovės Romos ir Graikijos gyventojai šią prieskoninę daržovę naudojo inkstų, kepenų, plaučių, širdies ir kraujagyslių sistemos ligoms gydyti.

Šiuolaikinis mokslas patvirtino, kad pankoliuose yra gydomųjų medžiagų, kurios gali padėti nuo įvairiausių virškinimo sutirikimų, dujų kaupimosi, nutukimo, menstruacijų ar menopauzės keliamų negalavimų.

Dėl savo sudėtyje esančių vitaminų C, folatų, kalio ir skaidulų, teigiamai veikia kraujotaką, gerina odos, net regos būklę Be to, palyginus su kitomis daržovėmis, pankoliai yra labai stirpūs antioksidantai, gydo uždegimus ir neleidžia formuotis vėžinėms ląstelėms.Taip pat manoma, kad pankoliai gali padėti išvengti potraukio tam tikriems, kaloringiems maisto produktams. Daržovėse esančios medžiagos padeda išskaidyti riebalų sankaupas kraujyje ir paversti jas energija, todėl pankolių į kasdienį valgiaraštį rekomenduojama įtraukti tiems, kurie nori numesti svorio. Jie slopina apetitą ir greitina medžiagų apykaitą organizme.Daugeliui kyla klausimas – ar pankolis ir anyžius yra tas pats?

Nors jų skonis ir turi panašių atspalvių, tačiau tai yra visiškai skirtingi augalai. Pankolis turi “anyžio” aromato ar skonio užuominų, tačiau jis toli gražu neturi tokio paties intensyvaus ir aitraus gaižumo, kaip kad mūsų turbūt visų ragauti ir abejingų nepaliekantys anyžiniai saldainai! Atvirkščiai – pankolis gan švelnus ir labai gaivus.

Ant stiebų augantys žalumynai gali būti labai gardi alternatyva įprastoms petražolėms, mėtoms ar bazilikui. Neapdorotas pankolis turi ryškų krapų ir mėtų skonį, o virtas pankolis turi subtilesnį poskonį, o apkeptas pankolis yra kažakas tokio! Būtinai turite pabandyti

Visos šios daržovės dalys yra valgomos. Pankoliai naudojami užkandžiams, dedami į sriubas, salotas, sultinius, troškinius, padažus, mėsos patiekalus, paukštienos ir jūros žuvies patiekalus. Pankolis puikiai dera su šviežiais vaisiais bei daržovėmis, cukinijomis, minkštu sūriu, keptomis bulvėmis ar įvairiais riešutais.

Pankolį prieš naudojant reikia gerai nuplauti, nulupti ar nupjaustyti apdžiūvusias, parudavusias dalis. Nuskabykite žalumynus, pasidėkite juos atskirai, kad vėliau panaudotumėte. Atskirkite stiebus nuo pagrindo, o pagrindą, taip vadinamą “galvą” pjaukite pusiau. Smulkinkite išilgai žiedais ar skersai, kaip pjaustytumėt kopūstą. Pjovimo kryptis, kampas ar smulkumas šiaip neturi reikšmės, bet asmeniškai man svarbiausia, kad pankolis būtų supjaustytas kiek įmanoma ploniau arba smulkiau, nes tokiu būdu jo skonis, mano nuomone, subtiliausiai atsiskleidžia patiekaluose.

Jei ieškote skanaus patiekalo su pankoliu, kuris ne tik pradžiugins jūsų šeimą, bet ir padės šaltuoju metų laiku, išbandykite itališkas apelsinų-pankolių salotas.

Pankolio salotos
Itališkos pankolio salotos su apelsinu

Šis receptas jus tikrai nustebins skonių harmonija ir nudžiugins paprastumu. Jums reikės vos 5 minučių ir šių ingredientų:

1 vnt. pankolio
1 vnt. apelsino
2 a.š. alyvuogių aliejaus
2 a.š. balzamiko acto
pusės citrinos sulčių
saujelės šviežių petražolių ir krapų
druskos, aitriųjų kajeno pipirų, patarkuoto imbiero – pagal skonį

Kaip gaminti:

1. Pankolį perpjaukite pusiau ir plonai supjaustykite pusžiedžiais arba juostelėmis. Aš naudoju tarką “giljotiną”, tada susipjausto lygiai ir plonai.

2. Nulupkite apelsiną, kiek įmanoma, pašalinkite plėveles ir pjaustykite kuo polonesniais griežinėliais. Surinkite sultis nuo vaisių į stiklinę.

3. Apelsinų ir citrinų sultis, balzamiko actą ir aliejų gerai sumaišykite kartu su druska, imbieru ir kajeno pipiru.

4. Ant lėkštės dėkite apelsiną, pankolį, užpilkite paruoštu pagardu ir papuoškite žalumynais bei granatų sėklomis. Pabandykite – nustebsite, kaip skanu! Garantuoju, kad kartosite šias salotas dar ne kartą ir norėsite išbandyti daugiau receptų su pikantiškuoju pankoliu.

Skanių naujų atradimų linkėdama, Modesta